Nieuwe regel voor winterbanden in Duitsland

Ga je met de auto op wintersport? Dan is de kans groot dat je door Duitsland rijdt. De kans is ook groot dat je nog niet op de hoogte bent van de nieuwe regel voor winterbanden in Duitsland. Voortaan moeten winterbanden zijn voorzien van een sneeuwvloksymbool. Banden met alleen de vermelding M+S (modder en sneeuw) mogen niet meer.

Maar voordat je in de stress schiet: deze verplichting geldt alleen voor nieuw gemonteerde banden die zijn gemaakt na 1 januari 2018. Veruit de meeste Nederlandse automobilisten hebben hier dus nog geen last van. Banden met alleen het M+S symbool die vóór 2018 gemaakt zijn, mogen nog rijden in Duitsland tot 30 september 2024.

M+S logo

Zoals gezegd, M+S staat voor modder en sneeuw. Met autobanden die dit symbool dragen, kun je dus zorgeloos rijden naar je wintersportbestemming. Althans, dat verwacht je….

Wat veel mensen niet weten is dat het M+S logo vrij weinig zegt over de wintereigenschappen van een band. Fabrikanten mogen het logo naar eigen inzicht gebruiken. Je vind het dan ook terug op allerlei soorten banden, soms zelfs op zomerbanden.

Sneeuwvloksymbool

Het sneeuwvloksymbool is wél een indicatie voor de winterse eigenschappen van een band. Fabrikanten kunnen het niet naar eigen inzicht op hun banden plaatsen. Banden moeten het symbool verdienen. Een band krijgt het symbool als het uitvoerig en succesvol is getest in de sneeuw.

Koop je nieuwe winterbanden? Zo goed als alle nieuwe winterbanden hebben het sneeuwvloksymbool. Maar toch: check het voor de zekerheid!

Boete

Voldoe je niet aan de regel? De Duitse politie kan dan een boete van minimaal 60 euro opleggen. In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.